Podsumowanie szkolnego programu „Wiem, co jem” w Szkole Podstawowej im. Stefana Starzyńskiego w Nasielsku

Pomysł na stworzenie szkolnego programu propagującego zdrowe odżywianie narodził się w czerwcu 2015. Po podsumowaniu wniosków wynikających z własnej pracy i przeanalizowaniu potrzeb widocznych w społeczności szkolnej nauczyciel korektywy ruchowej Katarzyna Milewska wraz z psychologiem Iloną Dygus doszły do wniosku, że istnieje wyraźna potrzeba zainicjowania takich działań. Tak doszło do stworzenia autorskiego programu „Wiem, co jem”.


Do współpracy przy programie zaprosiłyśmy szkolnego logopedę panią Monikę Brzezińską-Pająk, a w obecnym roku wychowawcę klasy 2e panią Anetę Czyż-Roszak.


Po przeanalizowaniu badań dotyczących otyłości wśród dzieci (ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych ma nadmierną masę ciała), a także na podstawie własnych obserwacji, doszłyśmy do wniosku, że sprawa jakości i ilości spożywanych produktów ma niebagatelną wagę. Napisanie programu zajęło nam kilka tygodni z uwagi na to, że chciałyśmy włączyć w swoje działania całą społeczność szkolną. Zaproponowałyśmy, aby to uczniowie klas starszych w ciekawy sposób przedstawili założenia programu młodszym dzieciom. Zajęcia były tak zaplanowane, aby wszyscy uczniowie klas IV-VI przygotowali efektowne zajęcia dla wszystkich uczniów 0-III.


Zadbałyśmy również o edukację opiekunów naszych wychowanków, z uwagi na to, że najlepsze efekty osiąga się, współpracując z rodzicami. W tym celu zorganizowałyśmy spotkanie z dyplomowanym dietetykiem, panią Martą Korycką, która w bardzo fachowy i przystępny sposób przybliżyła dorosłym podstawy zdrowego odżywiania, w szczególności ich dzieci. Podobne spotkania przygotowałyśmy również dla uczniów.


By uzupełnić wiedzę najmłodszych zorganizowałyśmy warsztaty na temat zdrowego jedzenia połączone z degustacją świeżego soku z jabłek. Zaproszeni goście w bardzo atrakcyjny sposób przybliżyli podstawowe wytyczne odnośnie piramidy żywieniowej.


Zasugerowałyśmy, aby automaty z żywnością, z których korzystają nasi uczniowie były pozbawione kolorowych, gazowanych napojów czy obfitujących we wzmacniacze smaku i zapachu niezdrowych przekąsek.


Propagowaną wiedzę zaplanowałyśmy zweryfikować poprzez przygotowanie dla społeczności szkolnej quizu o zdrowym żywieniu. Dla lepszego utrwalenia przekazywanej tematyki zorganizowałyśmy jeszcze dwa konkursy. W 2016 roku „Pachnący i pomysłowy  ogródek ziołowy”, który polegał na założeniu  w domu ogródka ziołowego. Efekty były spektakularne, a pomysłowość uczniów przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Przeprowadziłyśmy także konkurs fotograficzny dla uczniów klas I-VI. Uczniowie mieli za zadanie przygotować fotorelację z przygotowań ulubionej, zdrowej potrawy oraz zadbać o walory zdrowotne potrawy, estetykę wykonania posiłku i wyeksponowanie na zdjęciach własnego wkładu pracy.


W celu rozszerzenia naszych działań zaangażowałyśmy się w ogólnopolską kampanię Fundacji BOŚ – „Czas Na Zdrowie” oraz Projekt Kupiec Zdrowie Nietrudne, w których uczniowie bardzo chętnie brali udział.


W ubiegłym roku współorganizowałyśmy Festyn Rodzinny. Było zdrowo i kolorowo. Dzieci przebrane za owoce i warzywa częstowały zdrowymi przekąskami. Dla społeczności lokalnej istotne było to, że dzięki dużemu wkładowi naszej pracy udało się zaprosić lokalnych przedsiębiorców, którzy nieodpłatnie częstowali swoimi wyrobami. Oprócz firmy „Kowalscy –Oleje”, Młyn Gąsiorowo, Cukierni Kownaccy i firmy Hameras, która częstowała świeżo wyciśniętymi sokami, ogromna grupa rodziców zaangażowała się w przygotowanie zdrowych przekąsek i łakoci. Podczas festynu dzieci wraz z rodzicami mogły uczestniczyć w wielu konkurencjach sportowych, które nie tylko wpływały na poprawę kondycji, ale głównie na zacieśnienie relacji rodzinnych. Dodatkowo zadbałyśmy o najmłodszych, dla których przewidziano malowanie buziek oraz kącik plastyczny. Ogólnej radości dodawał fakt, że każde dziecko odchodziło ze zdrowymi przekąskami, które pozyskałyśmy dzięki współpracy z zewnętrznym sponsorem. Na wzór ubiegłorocznego festynu 3 czerwca odbyła się podobna impreza, którą współorganizował Nasielski Ośrodek Kultury i Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej pod patronatem Burmistrza Nasielska.


Po dwóch latach prowadzenia wielowymiarowego programu „Wiem, co jem” mamy ogromną satysfakcję, że nasze autorskie pomysły spotkały się z tak dużym zaangażowaniem uczniów. Niewątpliwą nagrodą i motywacją do dalszych naszych działań są ciągłe wizyty uczniów, którzy nas inspirują i wymagają od nas podejmowania nowych inicjatyw prozdrowotnych.

Ilona Dygus


Koordynator projektu

 


 


Informacje zatwierdzone przez Dyrektora Szkoły
Wprowadzone przez M. Paluszek