DZIAŁANIA ,,WIEM CO JEM”

ROK SZKOLNY 2017/2018

Podsumowanie szkolnego programu „Wiem, co jem”


Pomysł na stworzenie szkolnego programu propagującego zdrowe odżywianie, który narodził się w czerwcu 2015 nadal jest systematycznie wdrażany w życie szkoły i cieszy się dużą sympatią uczniów.


Po przeanalizowaniu badań przesiewowych dotyczących otyłości i nadwagi wśród dzieci naszej szkoły doszłyśmy do wniosku, że sprawa jakości i ilości spożywanych produktów ma niebagatelną wagę. Nasza młodzież również jest narażona na nadwagę i otyłość.


W tym roku ponownie zaprosiłyśmy ekspertów, aby uzupełnić wiedzę na temat zdrowego żywienia. Zorganizowałyśmy warsztaty podczas których dzieci mogły m.in. samodzielnie przygotować wyśmienitą pastę z awokado. Podczas warsztatów pani dietetyk przypomniała uczniom piramidę zdrowego żywienia, wpływ odpowiedniego żywienia na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny dziecka, a także na jego dobre samopoczucie. Podczas trwania warsztatów w całej salce unosił się przyjemny aromat przypraw i ziół, a uczniowie dzielili się własnymi spostrzeżeniami z rówieśnikami i z panią dietetyk.


Nadal czynnie współpracujemy z dostawcą żywności do automatów, z których korzystają nasi uczniowie. Wspólnie dbamy o to, aby możliwość wyboru ograniczała się do zdrowych napojów czy przekąsek. W naszej szkole nie ma p kolorowych, gazowanych napojów czy obfitujących we wzmacniacze smaku i zapachu niezdrowych łakoci.


Dla lepszego utrwalenia przekazywanej tematyki zorganizowałyśmy jeszcze konkurs „Zdrowa sałatka”. Efekty pracy uczniów były pyszne i zdrowe, co niewątpliwie utwierdza nas w przekonaniu, że dla rodziców, a przede wszystkim dla dzieci, nie jest obojętne co jedzą.


W celu rozszerzenia naszych działań zaproponowałyśmy Dzień Świeżego Soku. Z funduszy szkolnych pani Agnieszka Mackiewicz dyrektor szkoły zakupiła niezbędny sprzęt do wyciskania świeżego soku. Dzięki temu młodzież miała okazję cyklicznie częstować się świeżym sokiem owocowo-warzywnym. Mamy nadzieję, że takie nawet niewielkie działania, zachęcą uczniów do samodzielnego przygotowywania świeżych soków w domu. By podkreślić znaczenie spożywania świeżych soków zamieściłyśmy fragmenty badań polskiego naukowca nt. dobrodziejstw płynących z picia świeżych soków. Ponownie włączyłyśmy poszczególne klasy do Projektu Kupiec - Zdrowie Nietrudne, w których uczniowie bardzo chętnie brali udział.


Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Nasielsku ponownie przykuli uwagę społeczności lokalnej. Tym razem podczas Jarmarku św. Wojciecha robiąc zdrową sałatkę w ramach programu „Wiem, co jem”. Zgodnie z zapowiedzią wyłoniona w szkolnym konkursie sałatka, która zachwyciła jury, była wykonana podczas Jarmarku.


Chętni uczniowie pod okiem koordynatorów dzielnie i własnoręcznie przyrządzili pyszną sałatkę. Reprezentanci naszej szkoły spisali się na medal, co oczywiście dostrzegli organizatorzy Jarmarku na czele z Burmistrzem panem Bogdanem Ruszkowskim. Całe mnóstwo pochwał dzieci usłyszały od osób, które częstowały się sałatką. Dorośli byli pod niemałym wrażeniem nie tylko smaku potrawy, ale także kultury osobistej i umiejętności naszych uczniów. Należy podkreślić, że dzieci znakomicie wcieliły się w rolę ambasadorów szkoły promującej zdrowe żywienie – BRAWO!


Wciąż ściśle współpracujemy z dostawcą owoców i warzyw do szkoły panią Agnieszką Łyżkiewicz, która częstowała pysznym i zdrowym, świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowo-marchewkowym.


Podczas Dnia Dziecka organizowanego przez NOK zaakcentowałyśmy działalność programu „Wiem, co jem” poprzez częstowanie świeżym sokiem.


Po trzech latach prowadzenia wielowymiarowego programu „Wiem, co jem” nadal mamy ogromną satysfakcję, że nasze autorskie pomysły spotkają się z entuzjazmem uczniów. Liczymy na pomysły uczniów i rodziców oraz jeszcze większe zaangażowanie społeczności uczniowskiej.


Katarzyna Milewska

Ilona Dygus


Dzień Świeżego Soku


W związku z pojawiającymi się licznymi pytaniami uczniów o kolejny Dzień Świeżego Soku, przygotowałyśmy smaczne soczki ponownie. Obecnie nasi uczniowie już nie pytają, tak jak było to za pierwszym razem: „Co to?”, tylko: „Czy mogę dokładkę?”. To nas bardzo cieszy i sugeruje, że działania profilaktyczne w ramach programu „Wiem, co jem” dają pozytywne rezultaty.

 

Ilona Dygus

 



WIEM, CO JEM - podczas Jarmarku św. Wojciecha

 

galeria

 

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Nasielsku ponownie przykuli uwagę społeczności lokalnej. Tym razem podczas Jarmarku św. Wojciecha robiąc zdrową sałatkę w ramach programu „Wiem, co jem”. Zgodnie z zapowiedzią wyłoniona w szkolnym konkursie sałatka, która zachwyciła jury, była wykonana podczas Jarmarku.


Oto przepis przygotowany przez Aleksandrę Smolińską z klasy 3c

2

 

Chętni uczniowie pod okiem koordynatorów dzielnie i własnoręcznie przyrządzili pyszną sałatkę. Reprezentanci naszej szkoły spisali się na medal, co oczywiście dostrzegli organizatorzy Jarmarku na czele z Burmistrzem panem Bogdanem Ruszkowskim. Całe mnóstwo pochwał dzieci usłyszały od osób, które częstowały się sałatką. Dorośli byli pod niemałym wrażeniem nie tylko smaku potrawy, ale także kultury osobistej i umiejętności naszych uczniów. Należy podkreślić, że dzieci znakomicie wcieliły się w rolę ambasadorów szkoły promującej zdrowe żywienie – BRAWO!


Kolejny rok z rzędu zaprosiłyśmy do współpracy dostawcę owoców i warzyw do szkoły panią Agnieszkę Łyszkiewicz, która częstowała pysznym i zdrowym, świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowo-marchewkowym.

 

 

Koordynatorzy programu „Wiem, co jem”:

Ilona Dygus

Katarzyna Milewska

Aneta Czyż-Roszak


LAUREACI KONKURSU „ZDROWA SAŁATKA”


Jak co roku uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Nasielsku z zaangażowaniem i pasją przyłączyli się do szkolnego konkursu w ramach programu „Wiem, co jem”. Nasza młodzież udowodniła, że ma wyrafinowany gust kulinarny i wie, jak smacznie i zdrowo przyrządzić posiłek. Przepisy na sałatkę w większości podkreślały poczucie estetyki i dobry smak naszych laureatów. Pragniemy podkreślić, że poziom był bardzo wyrównany i o zajętym miejscu decydowały kropelki oliwy.


I miejsce


Miłosz Zakrzewski
Piotr Uszyński
Aleksandra Smolińska


II miejsce


Daria Jaszczak
Jakub Nagel
Karol Nagel


III miejsce


Hubert Suwiński
Daria Kurpiewska
Wiktor Ostrowski
Emilia Ostaszewska
Hanna Kacprzak
Michał Bliżewski


SERDECZNIE GRATULUJEMY!!!


Zgodnie z zapowiedzią wybrana sałatka będzie przygotowywana podczas Jarmarku św. Wojciecha 06.05.2018 r. w niedziele między 13:00 a 16:00. Społeczność lokalna będzie degustować sałatkę z przepisu Aleksandry Smolińskiej z klasy 3c. Wszystkich chętnych do przygotowywania potrawy zapraszamy do wspólnej zabawy podczas Zdrowej Majówki.

Nagrody dla zwycięzców będą wręczane podczas majowego apelu profilaktycznego w Szkole Podstawowej nr 2 w Nasielsku.


Koordynatorzy
Katarzyna Milewska
Ilona Dygus

1523

122


DZIEŃ ŚWIEŻEGO SOKU


W ramach Programu „Wiem, co jem”, kolejny raz w naszej szkole został przeprowadzony Dzień Świeżego Soku. Dla prawidłowego funkcjonowania i zdrowego rozwoju niezbędne jest dostarczanie do organizmu różnych substancji. Niebagatelną role odgrywają mętne soki jabłkowe, które zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości. Dlatego profilaktycznie człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki soku jabłkowego dziennie, koniecznie mętnego nie klarownego.


Profesor Jan Oszmiański, kierownik Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Odkrył, że mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów), które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

Według badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców picie soku z jabłek jest bardzo zdrowe. Zawiera on mnóstwo składników antywirusowych, witamin i błonnika. Jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny w smaku. Pity codziennie może mieć również korzystny wpływ na naszą urodę.


Z pewnością uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 zetknęli się z tymi badaniami, ponieważ z chęcią pili świeży, mętny sok przygotowany przez koordynatorów Programu “Wiem, co Jem”.


Koordynatorzy

Katarzyna Milewska
Ilona Dygus


MALI KUCHARZE - ZDROWE ŚNIADANIE


28.11.2017 r. w ramach szkolnego programu „Wiem, co jem”, odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez panią dietetyk.


W edukacji poprzez super zabawę uczestniczyły w nich klasy IIa, IIb i IVa , IVb.


Celem spotkania było propagowanie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród dzieci. Uczniowie w bardzo ciekawy sposób dowiedzieli się, jak szybko i zdrowo przygotować posiłek.


Pod okiem dietetyka  chętne dzieci przyrządzały pierwsze i drugie śniadanie, tj. pastę z awokado   oraz jogurt naturalny z dodatkami, a następnie ze smakiem próbowały potraw.


Podczas warsztatów pani dietetyk przypomniała uczniom piramidę zdrowego żywienia, wpływ odpowiedniego żywienia na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny dziecka, a także na jego dobre samopoczucie.


Podczas trwania warsztatów w całej salce unosił się przyjemny aromat przypraw i ziół, a uczniowie dzielili się własnymi spostrzeżeniami z rówieśnikami i z panią dietetyk.

 


Katarzyna Milewska

 



Strony: 1 2 3